Tilføj din overskrift her

Sexlegetøj i gamle dage

Sexlegetøj – hvor kommer det fra? I dag besidder næsten alle kvinder et eller flere stykker sexlegetøj, og industrien er boomet i de sidste par år. Men hvordan var det med dildoer og vibratorer for 200 år siden? Og hvordan klarede vores forfædre sig dengang?

Sexlegetøj er i dag et relativt normalt emne, og med dildopartys og offentlige sexlegetøjsbutikker er emnet langt mere åbent, end det var før i tiden. Hvis man i “de gamle dage” ønskede lidt sjov i de nedre regioner, så blev man faktisk nødt til at spille syg eller komme med andre skøre påfund, da emnet var ekstremt tabubelagt!

Nutidens sexlegetøj er heldigvis både sikkert, brugervenligt og enkelt, men det har krævet hårdt arbejde, kreative tanker og sandsynligvis et par elektriske stød her og dér for at nå dertil hvor vi er i dag.

Dildoer af sten

ældste dildoVerdens måske ældste dildo blev fundet i Tyskland og stammer fra ca. 26.000 f.Kr. Det er en fallos, dvs. en statue af en pik, lavet af sten. Den kan have været brugt som frugtbarheds-symbol, men da der er blevet brugt meget energi på at slibe den rund og glat, mener man, at der kan være tale om den ældste, kendte dildo.

I det gamle Rom brugte man dildoer af sten. Denne stenhårde penis var dels et symbol på held, men gamle tegninger fra denne periode afslører også, at disse oldgamle stykker sexlegetøj blev brugt som sexlegetøj i hjemmet.

Sexlegetøj i bibelen:

En sætning fra biblen kunne faktisk tyde på, at der omkring disse tider eksisterede sexlegetøj.

I Ezekiels bog 16, 17 står der skrevet: “Af de prægtige smykker af guld og sølv som jeg havde givet dig, lavede du figurer af mænd og horede med dem.”

Læderdildoer i Grækenlandgræker

Hos de gamle grækere var dildoer af læder – som de kaldte olisbos – en handelsvare. Nogle mener, at kvinderne brugte dem, når mændene var i krig. Hvad vi ved med sikkerhed er, at hetærerne brugte dem, når de dansede for at ophidse mændene.

Kama Sutra

For ca. 200-400 år siden blev elskovskunsten Kama Sutra nedskrevet i Indien. Bogen er sidenhen blevet kendt som BOGEN, når det gælder sex og nydelse. Heri nævnes bl.a. penisfutteraler – en slags støttekorset til pikken, beregnet til mænd med potensproblemer.

Diletto

1300-1400 tallet: Fra renæssancens Italien findes der beretninger om dildoer – diletto – lavet af træ, elfenben, læder eller sten. Dertil brugtes olivenolie som glidemiddel.

Hysteri og strap-ons

I det 17. århundrede opfandt man en mere virkelighedstro kopi af pikken. En penislignende genstand i elfenben, der kunne skilles og fyldes med olie eller honning og som simpelthen kunne fake en ejakulation. Således blev man ikke kun tilfredsstillet, men også smurt ind i honning.

Allerede i slutningen af 1700-tallet og begyndelsen af 1800-tallet blev verden introduceret for strap-on dildoer, som med en simpel snor blev spændt om livet. Dildoen var lavet i kanvas og sandsynligvis svær at anvende i praksis. Har du set filmen Hysteria, har du sikkert set et lignende apparat. Stor, klodset og i 1890’erne kun at finde hos lægen og terapeuter, hvor kvinderne ventede på rad og række for at få tæmmet deres såkaldte hysteri.

Kvinderne stod i kø hos lægen for at få kureret hysteri, som var et samlet begreb for irritation, angst og forhøjet sexlyst. Med andre ord resultatet af at kvinderne ikke blev seksuelt tilfredsstillet og derfor er blevet skøre i bolden. Lægerne mente, at tilstanden skyldtes en overbelastning af livmoderen, hvilket bedst kunne kureres med håndkraft. Lægerne eller sygeplejerskerne kunne derfor bruge op til en time på at afhjælpe problemet, indtil kvinden fik et hysterisk kropsligt anfald – det som vi i dag kalder for en orgasme.

Den første klitorisvibrator

Da det begyndte at blive for hårdt at tilfredsstille kvinderne med håndkraft, begyndte lægerne at anvende forskelligt maskineri for at tæmme kvindernes lystige dele. Her begynder det elektroniske sexlegetøjs æra!

Omkring 1900-tallet gik det for alvor op for datidens “legetøjsproducenter”, at vibrationer på klitoris var det, som fik kvinderne helt op at køre. En elektromagnetisk vibrator sendte vibrationer til en rulle, som blev placeret ved klitoris, hvor kvinden modtog de elektriske impulser. I 1905 kom den første vibrator til hjemmebrug – flot camoufleret som massageapparat.

Massageapparatet lignede en hårtørrer, hvilket giver mening, da det også var designet af firmaet Barker – en producent af bl.a. hårtørrere. Apparatet var udstyret med forskellige massagehoveder til forskellige fornøjelser. I begyndelsen af 1900-tallet var det de færreste, der var udstyret med elektricitet, hvilket betød at nydelsen primært var for de velstående – indtil Veedee opstod. Apparatet vibrerede ved hjælp af håndsving og kunne bruges alene eller sammen med en partner.

I 1950’erne kom der også mere fokus på brugervenlighed, og vibratoren Niagara var således den første vibrator med mulighed for at justere vibrationerne.

Omkring 1920 er det slut med at lade som om, at de vibrerende apparater er til medicinsk brug. Nu sælges de åbenlyst (første gang af firmaet Sears & Roebuck 1918) som seksuelle hjælpemidler og som julegaveidé til voksne kvinder (f.eks. i Hearst Magazine 1921).

Senere – i 1941 omkring krigstid – kom en klassiker på banen første gang: Sexdukken. Kodenavn: Borghild. Den dejlige dame blev opfundet af tyskerne, og tanken var, at dukken skulle tage trykket hos soldaterne ved fronten, så de ikke blev fristede til at fraternisere med fjenden.

annonce

<- Annonce fra omkring 1960.

For ikke at virke anstødelig måtte den seksuelle anvendelse skjules med omskrivninger som “jittery nerves” og “Satis. Guaranteed”.

I dag er sexlegetøj udbredt i hele verden, og der reklameres endda for det i fjernsynet. Ingen behøver i dag skamme sig over at besidde en vibrator eller to, da legetøj kun er godt for os og vores seksuelle behov. Emnet er – selvom nogle er af anden mening – slet ikke så forfærdeligt.

Sex er godt, sex er naturligt, og hvorfor ikke dele vores tips og tricks til at få det bedste ud af det? Alt i alt er sexlegetøj ikke kun et par årtier gammelt. Vores forfædre havde de samme behov som os, og var ekstremt kreative med de midler, de havde til rådighed.

Så skam du dig ikke over at købe en enkelt dildo – mange har gjort det før dig!